ایران نامه

ایران نامه، پایگاه آگاهی رسانی میراث فرهنگی و طبیعی ایران و جستار های ایران پژوهی

ایران نامه

ایران نامه، پایگاه آگاهی رسانی میراث فرهنگی و طبیعی ایران و جستار های ایران پژوهی

استوانه کورش به ایران آمد

 

منشور حقوق بشر کورش بزرگ به خانه بازگشت

منشور حقوق بشر کوروش امروز صبح وارد ایران شد تا به مدت چهارماه به صورت امانت در موزه ایران باستان در پیش روی دیدارکنندگان و دوستداران فرهنگ و تمدن ایران قرار گیرد. به گزارش "مهر"، استوانه کورش فردا شنبه با حضور رئیس موزه بریتانیا و نمایندگانی از دو کشور ایران و انگلستان از محفظه ویژه خارج و پس از اعتبارسنجی برای نمایش همگانی آماده خواهد شد. این سند معتبر تاریخی ایرانیان که بیش از صد و سی سال است در بخش ایران باستان موزه بریتانیا نگهداری می‌شود، امروز توسط «جان کرتیس» مدیر بخش خاورمیانه موزه بریتانیا به صورت پلمپ شده و با حفاظت ویژه به موزه ملی ایران تحویل و در خزانه آن قرار گرفت. منشور حقوق بشر کوروش استوانه‌ای از جنس گِل رُس پخته با ۲۳ سانتیمتر طول و ۱۱ سانتیمتر عرض است که به فرمان کوروش بزرگ شاهنشاه هخامنشی ساخته شد و در سال ۱۲58خورشیدی هنگام کاوش‌های باستان‌شناسی در ویرانه‌های بابل در میان‌رودان، توسط هرمز رسام، باستان‌‌شناس بریتانیایی پیدا شد و از آن زمان تاکنون در بخش «ایران باستان» موزه بریتانیا در شهر لندن نگهداری می‌شود و تنها یکبار به هنگام جشن‌های ۲۵۰۰ ساله شاهنشاهی برای چند روز به ایران آورده شد و به نمایش در آمد. این استوانه که از آن با عنوان‌هایی همچون «نخستین منشور حقوق بشر» یا «منشور آزادی بشر» نام برده می‌شود دربرگیرنده فرمان کورش بزرگ هخامنشی به خط و زبان بابلی نو (اکدی) است که در سال 538 پیش از میلاد به هنگام آزاد سازی بابل صادر شده است و از رفتار انسانی کورش بزرگ با مردم به هنگام آزادسازی بابل و احترام به همه ابعاد حقوق بشر توسط او حکایت می‌کند. منشور حقوق بشر کورش در سال ۱۹۷۱ میلادی از سوی سازمان ملل به بسیاری از زبان‌های رسمی آن سازمان ترجمه و منتشر شد و نسخه ای از آن در مقر اصلی سازمان ملل در شهر نیویورک در محیط بین تالار اصلی شورای امنیت و تالار قیومیت نگهداری می‌شود. از چندی پیش که خبر احتمال ورود منشور حقوق بشر کورش به ایران منتشر شده بود، سازمان‌های دوستدار میرات فرهنگی از سراسر جهان ابراز نگرانی کردند که ممکن است مسئولان سازمان میراث فرهنگی ایران و موزه ایران باستان توانایی یا اراده کافی را برای حفاظت از این سند ارزشمند تاریخی در برابر آسیب‌های احتمالی نداشته باشند. اکنون با این که این ابراز نگرانی‌ها همچنان ادامه دارد، شنیده‌ها از شهرهای مختلف کشور حاکی است که گروه‌های علاقه‌مندان تصمیم دارند با تشکیل کاروان‌های کوچک و بزرگ برای دیدار از این سند ارزشمند تاریخی به تهران و موزه ایران باستان سفر کنند.

نظرات 5 + ارسال نظر
پونه 20 شهریور 1389 ساعت 12:40 ق.ظ

خوشحالم که اومده. احساس می کنم خود کورش بزرگ به خونه اومده. اما دعا می کنم اینا بلایی سرش نیارن.
راستی کی قراره برای دیدارش بریم؟

جواد مفرد کهلان 20 شهریور 1389 ساعت 02:27 ق.ظ http://far-hang.blogspot.com

قدم استوانه کوروش مبارک. به امید اینکه مردم و مردم سالاری نیز به خانه باز گردند. کورش کاخی برای خود نساخت. این استوانه یک فرمانروای جهانگشایی است که هنوز اشرافیت پارس و ماد را بر مردم امپراطوری خویش ترجیح نداد. نواده های دختری آستیاگ مگابرن ویشتاسپ و سپیتاک زریادر را به عنوان برادر خواندگان و حتی پسر خواندگان خویش استاندار ولایات گرگان و بلخ نمود. دومی همان گائوماته زرتشت (سرود دان زرین اندام) ولایت بلخ و دربیکان (دری ها) است که خود بلخی ها به نام دیگری می شناختند و برای مجسمه بامیان را ساختند.

پویا اصغرنسب 20 شهریور 1389 ساعت 03:28 ق.ظ

سلام. استاد دکتر رضا مرادی غیاث آبادی، باستانشناس و مورخ نامی، بازگرداندن منشور کورش به ایران را از جمله قصه‌های سرگرم‌کننده‌ و گمراه‌کننده‌ می دانند و در یادداشت روز سه شنبه ۱۶ شهریور ۱۳۸۹ صحت خبر شما را نقض کرده اند:
http://ghiasabadi.com/cyrus_mummi.html
خوب است که لینک مطلبتان را برای ایشان هم بفرستید تا در شادی و جشن بازگرداندن منشور کورش به ایران سهیم شوند.

با سلام،
مسلما خبر خوشی میباشد آنچه که شما نوشته اید.
خوشتر از آن اینستکه حقیقتا ( ونه بصورت تکرار طوطی وار) بدانیم :
تکیه بر جای بزرگان نتوان زد به گزاف
تا که اسباب بزرگی همه آماده کنیم.

موفق و پیروز باشید.
فرهنگی – تاریخی - صنعتی

نادر 22 شهریور 1389 ساعت 12:45 ق.ظ

خوش آمد.
آیا میشه راهی پیدا کرد که دیگه پسش ندیدم به انگلیس ها؟
مثلا آیا میشه اون را با اشیایی که انگلیس ها در ایران دارند مبادله کرد؟

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد