کتاب شناخت: سفر به ایران


سفری به یادماندنی به ایران دوران قاجار!

مشخصات کتاب:

تصویرگران: اوژن فلاندن و پاسکال کست
شرح تصاویر: پاتریک گروژان و اولین گروژان
برگردان به فارسی: دکتر عباس اگاهی
ویرایش و توضیحات: حشمت الله انتخابی
نشر: نقش مانا
سال انتشار: چاپ اول 1393

ایران نامه- شاهین سپنتا: کتاب مصور "سفر به ایران ( تصویری از ایران دوران قاجار)"  اثر اوژن فلاندن توسط انتشارات نقش مانا در 240 صفحه خشتی منتشر شد.

شرح تصاویر در متن فرانسه را "پاتریک گروژان" و "اولین گروژان" نوشته اند و کار ترجمه متن این کتاب از فرانسه به فارسی را دکتر عباس آگاهی بر عهده داشته و حشمت الله انتخابی ویرایش ادبی و محتوایی کتاب را به پایان برده است.

از میان تصاویری که در سفرنامه های مختلف منتشر شده است، بدون شک بیشترین اقبال با تصاویر فلاندن و کُست است. دقت در برداشت این تصاویر به حدی است که امروزه به عنوان اسنادی مهم در مطالعات باستان شناسی و مرمتی از آنها استفاده می شود. برای نمونه تصویر شماره 35 از پل خواجو (ص 121) مبنای بازیابی، بازسازی و مرمت دو دهانه گم شده در زیر سطح شیب دار جبهه شمالی این پل در همین چند سال پیش شد.

کتاب " سفر به ایران" برگزیده ای از کتاب " سفر آقایان اوژن فلاندن نقاش و پاسکال کُست معمار به ایران" است که در سال های 1851 و 1852 میلادی با هزینه دولت فرانسه به چاپ رسیده است. 


منار خواجه علم


چگونگی شکل گیری این کتاب باز می گردد به تصمیم فرهنگستان هنرهای زیبای فرانسه که  به همراه هیات عالی رتبه سیاسی اعزامی به ایران، دو هنرمند  یعنی "پاسکال کُست" معمار و "اوژن فلاندن" نقاش را به ایران بفرستد تا از آثار تاریخی ایران گزارشی مستند و مصور تهیه کنند. این هیات در سال 1218 خورشیدی وارد ایران شد و این دو هنرمند 250 تابلوی ارزشمند از آثار ایران را از خود به یادگار گذاشتند.

 

پیش تر در سال 1355 خورشیدی این کتاب به صورت یک مجموعه 6 جلدی " سفر به ایران اوژن فلاندن و پاسکال کست" در سه آلبوم نفیس و با کیفیت مطابق نمونه اصلی با قطع سلطانی و در تیراژ محدود منتشر شده بود که نسخه های آن بسیار کمیاب است.

چندی بعد در سال های 1375 و 1377 خورشیدی این تصاویر در چارچوب دو کتاب با عنوان " معماری ایرانی از نگاه تصویر" و "ایران قاجار از نگاه دو هنرمند فرانسوی: اوژن فلاندن و پاسکال کُست" منتشر شد.

اما شمارگان محدود نسخه نخست، و چاپ متوسط نسخه های بعدی، هیچ کدام نتوانست جایگاه واقعی این تصاویر را به عموم دوستداران فرهنگ و تاریخ ایران بازشناساند.

از ویژگی های برجسته نسخه تازه منتشر شده، ترجمه خوب و ویراستاری عالی با چاپ مناسب تصاویر در ابعاد واقعی یا بزرگتر بر روی کاغذ مناسب و در قطع خشتی است. 

ویراستار با افزون یادداشت های دقیق خواسته است که راهنمای گردشگری خوانندگان کتاب در هنگام تماشای تصاویر و گشت و گذار در این آثار باشد. او برای دریافتن پرسش های بیننده به هنگام تماشای این تابلوها بیش از سه سال به مطالعه میدانی و بررسی منابع مختلف پرداخته است.  توضیحات ویراستار در این نسخه که بخش دوم کتاب را به خود اختصاص داده، همراه با عکس هایی که او تهیه کرده است، برخی خطاها و برداشت های نادرست تصویرگر یا شارح را به خوبی نقد می کند.

سفر به ایران ( تصویری از ایران دوران قاجار)، با تابلوهایی اثر  فلاندن و کست از بناهای تاریخی از میان رفته یا برجای مانده شهرهای تاریخی ایران زمین همچنین ماکو، تبریز، اصفهان، قزوین، تهران، کنگاور، بیستون، مهیار، یزدخواست، و شیراز، با متنی نوشته پاتریک و اولین گروژان و ترجمه دکتر عباس آگاهی و ویرایش حشمت الله انتخابی از سوی انتشارات نقش مانا برای نخستین بار در سال 1393چاپ شده است و اکنون در دسترس علاقه مندان است.

 

 

 مدرسه شاه سلطان حسین