ایران نامه

ایران نامه، پایگاه آگاهی رسانی میراث فرهنگی و طبیعی ایران و جستار های ایران پژوهی

ایران نامه

ایران نامه، پایگاه آگاهی رسانی میراث فرهنگی و طبیعی ایران و جستار های ایران پژوهی

به بهانه دومین مصاحبه تلفنی دکتر رجبی!

 

مکتب تاریخ زدایی رجبی!

دکتر پرویز رجبی پس از گفت و گویی که 12 آبان ماه 1388 با روزنامه اعتماد داشت و با انتقاد بسیاری از پژوهشگران و دوستداران ایران رو به رو شدند با "پاسخ عالمانه " و مستدل خود به منتقدان یک نکته مهم و اساسی را یادآور شدند و توجه منتقدان بی دقت را به نارسایی های مصاحبه تلفنی جلب نموده و در پاسخ نوشتند:« ... فرض بر این که در مصاحبه‌ای تلفنی، سهوا مبتدا با خبر همخوانی نداشته باشد؛ پس ما کی می خواهیم از پیراهن عثمان دست بکشیم؟من نمی دانم فایدۀ این اشاره ها چیست.ایشان باید توجه می کردند که تفاوت بسیاری میان تالیف و مصاحبه است... ». اما بار دیگر در تاریخ 20 دی ماه 1388 دکتر رجبی گفت و گوی تلفنی دیگری با همان روزنامه اعتماد انجام داد که باز با انتقاد گروه هایی از مردم و پژوهشگران رو به رو شد. پس از آن یکی دو نفر از دوستان وی برای دانستن ترجمه مصاحبه تلفنی او با روزنامه اعتماد، مجبور به تماس تلفنی دوباره با او شدند و به سخن دیگر « برای دریافت ِ آگاهی‌ی درست و دست ِ اوّل از چگونگی‌ی ِ آن "هیاهو"، در تماسی تلفنی، ازیشان پُرس و جو » کردند و  استاد نیز عالمانه سخنان خود را از فارسی به فارسی برای یارانشان ترجمه کردند و «  یادآوری کردند که گفت و شنودهای دوگانه‌شان با روزنامه‌ی ِ اعتماد، تلفنی بوده و دست اندرکاران ِ روزنامه، در هنگام ِ نگاشتن ِ متن ِ ضبط‌‌‌ شده، تحریف‌ها و تغییرهایی را در آن رواداشته‌اند که موجب بدفهمی‌ی ِ خواست ِ ایشان گردیده‌است.» 

اما تعجب اینجاست که استاد پس از یک بار تجربه، باز به همان شیوه تلفنی به مصاحبه پرداختند و مصاحبه کننده و مصاحبه شونده که گویا هر دو در تهران هستند زحمت دیدار و گفت و گوی حضوری یا کتبی را به خود نمی دهند تا مجبور نشوند برای بار دوم، ناخواسته همان اشتباهات پیشن را تکرار نموده و موجب « تشویش اذهان عمومی » شوند.

اما درباره ارزش و جایگاه سخنان و آثار دکتر پرویز رجبی تاکنون بارها سخن به میان آمده است ولی در اینجا بد نیست اشاره شود که پس از انتشار کتاب « هزاره های گمشده » اثر استاد رجبی « پایگاه حوزه » وابسته به مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی » با توجه به رسالت خود در نشر علوم اسلامی، در « سایت حوزه » به تبلیغ و معرفی مستقیم کتاب ایشان پرداخت ( برای دانستن بیشتر درباره این مرکز معتبر به اینجا مراجعه فرمایید). همچنین در اقدامی دیگر کانون فاطمه الزهرا (س ) نیز در یک حرکت تبلیغی غیر مستقیم با سود جستن از نام کتاب استاد رجبی  نمایشگاه "هزاره های گمشده" را در کنار نمایشگاه "روایت بازار کربلا" با مضامین مذهبی و تاریخی به طور همزمان در کرج برپا نمود.

اما گویا منتقدان دکتر رجبی که تعدادی وبلاگ نویس « پان ایرانیست » هستند و نظرات « مضحک » و « کودکانه » دارند، یا به سخن استادی بزرگوار، مشتی « واپس‌ماندگان از کاروان ِ پویای ِ تاریخ » هستند، باز به نقد سخنان ایشان و « جنجال‌آفرینی‌ی ِ عوامانه، دشنام -‌ پراکنی و تهمت‌تراشی برای استاد دکتر پرویز رجبی، دانشمند ِ پژوهشگر ِ تاریخ و فرهنگ ِ ایران » پرداختند و اعتقاد دارند که « پرو‍ژه تاریخ زدایی » ابعاد مختلفی دارد که یک سر آن را در لابه لای سخنان دکتر رجبی و سر دیگر آن را می توان در سخنان « حجت‌الاسلام و المسلمین محی‌الدین بهرام محمدیان » معاون پژوهشی وزیر آموزش و پرورش یافت که در خصوص تاریخ زدایی از کتاب های درسی مدارس با افتخار اعلام می کند که « سلسله شاهنشاهی را از تاریخ کشور حذف کرده‌ایم» و سر دیگرش  را هم باید در زیر پوشش "تغییر محتوی دروس دانشگاه ها" پیدا کرد.

منتقدان هیاهوگر استاد رجبی معتقدند که از ابعاد دیگری پروژه تاریخ زدایی می توان به تحریف مکرر تاریخ در صدا و سیما ، تخریب عمدی میراث فرهنگی و همزمان تاریخ سازی جعلی برخی رژیم های حاکم بر سرزمین های جدا افتاده ایرانی همانند ادعاهای دولت باکو در کتاب های درسی اشاره نمود. 

این « واپس‌ماندگان از کاروان ِ پویای ِ تاریخ » که جوانانی خام و ناپخته با اندیشه های کودکانه هستند، همچنین معتقدند: بی دلیل نیست که در یک حرکت حساب شده روزنامه « بی اعتماد » از انتشار نظرات برخی منتقدان دکتر رجبی سر باز می زند و برای وبلاگ «پژوهش های ضد ایرانی» خوراک تهیه می کند تا زیر عنوان « پاسخ عالمانه »، منتقدان پروژه تاریخ زدایی را با عباراتی چون « جاعلان تاریخ »، « پیروان ناراستی و دروغ » ، « فریبکار و تاریخ‌ساز و قصه‌پرداز »، « عوام‌فریب »، « دکان‌یاب »، « شعارزده و غوغاسالار »، « زشت کردار »، « زشت گفتار»، « نژادپرست » و « تمامیت‌خواه » بنامند و بکوشند تا دُم خروس را که از زیر عبایشان بیرون زده است، پنهان کنند.

  

در همین راستا بخوانید 

گفتار شگفت‌آور پرویز رجبی در روزنامه‌ی اعتماد
پرویز رجبی: اصالت گات های زرتشت مورد تردید است
نقد نخستین نوشته‌ی شگفت‌آور پرویز رجبی پس از ٤٥ روز در روزنامه اعتماد چاپ شد
نامه اعتراض نماینده زرتشتیان در مجلس برای دومین بار
گمشده‌ای در هزاره‌ها
واکنش اردشیر خورشیدیان، فرنشین انجمن موبدان تهران به گفت‌وگوی اعتماد با پرویز رجبی
گات ها، حقیقت جاویدان است. پاسخی به سخنان ناروای پرویز رجبی

نظرات 14 + ارسال نظر
ناصر کریمی 7 بهمن 1388 ساعت 02:02 ق.ظ

با سلام و عرض ارادت خدمت شما دکتر سپنتای عزیز
من یک مطلب را می خواستم یادآور شوم که اتفاقی هم نیست که همین آقای دکتر رجبی از مدافعان احداث سد سیوند و زیر رطوبت رفتن آرامگاه کورش و از مدافعان عبور مترو از بافت تاریخی اصفهان و تخریب آثار تاریخی هستند یعنی به سخنان خود به صورت عملی و قلمی و قدمی اعتقاد دارد و اگر پتکی به دستش بدهید در عمل هم این موضوع را ثابت می کند
از روشنگری شما کمال تشکر را دارم

اختلاف بین دو دیدگاه به تاریخ است نه موضوع سلیقه بد و خوب. دیدگاه سنتی و ناسیونالیستی تاریخ را به طور سنتی کارنامه شاهان و سرداران میبیند. دیدگاهی هم که تازه است و بیشتر علمی تاریخ را نه کارنامه بزرگان قوم بلکه بیشتر خود سرنوشت مردم می بیند و بر آن پای میفشارد. شاهنامه فردوسی هر دو جنبه را مد نظر قرار داده ولی همانطوری از اسمش بر می آید بیشتر تأکید روی کارنامه شاهان بودن آن است. ناسیونالیستهای افراطی با برخورد احساسی باعث پرخاشگری رجبی و هواداران طرفدار دیدگاه وی میگردند. این گروه هنوز با ملیت عرب و ترک ایرانی خصومت دارد و تشنجات ناسیونالیستی را داخل ایران دامن میزند. به جای خدمت به تمامی مردم ایران خاله خرس وار به سمت نژاد خیالی خالص ایرانی موضع میگیرند.

درود
دوست گرامی
در مورد یادداشت شما چند نکته را فهرست وارد یادآور می شوم:

به نظر نمیرسد این اتهام « نژاد پرستی» که این روزها مثل نقل و نبات نثار هموطنان خود می کنیم در مورد بیشتر گروه های ملی میهنی مصداق داشته باشد
معمولا افراد بی وطن نیات اصلی خود را زیر مخالف ظاهری با توهمی خودساخته به نام نژاد پرستی و شوونیسم و مفاهیمی از این دست پنهان می کنند اما به خوبی هویداست که این ظاهر قضیه است.در صورتی که اصلا چنین تفکراتی در میان اکثر گروهای ملی میهنی و طبقات اجتماعی مردم جایگاهی ندارد و نمی توان هر اندیشه میهن خواهانه ای را با چنین ابزاری سرکوب کرد.

اصلا مگر در دنیای امروز چیزی به نام نژاد خیلی خالص یا خالص در بین جوامع بزرگ انسانی وجود دارد که کسانی بخواهند مدافع سرسخت آن باشند؟


اگر واقعا دیدگاه های دکتر رجبی علمی است چه نیازی است که به قول شما دست به پرخاشگری بزنند؟ چرا ایشان و طرفدارانشان به جای پاسخ گویی علمی به اتهام زدن و پرخاشگری متوسل شده اند؟

در ضمن از کی تابه حال کاربه دستان نظام آموزشی ما دلشان برای علم تاریخ سوخته که اکنون تصمیم گرفته اند کتاب های درسی را با شیوه های نوین علمی بنویسند؟
آیا همین نگاه علمی را به تاریخ همه ادیان و بزرگان دینی خود هم خواهند داشت؟ یا فقط نگاه به اصطلاح علمی شان متوجه زرتشت و آیین او خواهد بود؟


شاهین

فرانک 7 بهمن 1388 ساعت 03:03 ب.ظ

سلام
من از نمی دونم این خبرنگار روزنامه اعتماد چرا وقتی با کسی مصاحبه شفاهی می کنه بعدش که متن مصاحبه را که روی کاغذ پیاده کرده به رویت و امضای آن کس نمی رسونه تا کسی بعد از انتشار زیر حرفهاش نزنه؟
مگه این از نکات ریز از اصول اولیه روزنامه نگاری نیست؟

کامران زینعلی 7 بهمن 1388 ساعت 04:44 ب.ظ

http://amordad6485.blogfa.com/post-3806.aspx
درود این نوشتار در جواب پرویز رجبی تهیه شده و بسیار در خور توجه است.

شهریار 8 بهمن 1388 ساعت 01:34 ق.ظ

چرا اینقدر شباهت بین نظرات آقای رجبی و کتب درسی پان ترک ها هست؟ شنیده ام که پدر ایشان عضو فرقه دموکرات بوده و ایشان هم عضو حزب توده بوده. آیا بهتر نیست این مسائل را بازکنید

شهریار گرامی
سابقه خانوادگی و مسائل شخصی ایشان به کسی مربوط نیست.آنچه محل انتقاد است نظرات و روش ایشان است
به نظر من هیچ ایرادی ندارد اگر ایشان یا پدربزرگوارشان هر ایرانی دیگر عضو هر حزبی بوده باشند و تا وقتی که آن حزب دست نشانده بیگانه نباشد و اعضایش به کشور خیانت نکنند هر کس آزاد است عضو هر حزبی باشد و در آن فعالیت کند.
پرسش نخست تان را هم باید از خود ایشان بپرسید.

جمال 8 بهمن 1388 ساعت 09:37 ب.ظ

درود بر شما
در نقد فرمالیستی فقط متن مورد انتقاد قرار می گیرد. این درست. فقط یاداوری کنم پدر دکتر رجبی عضو فرقه دموکرات بودند که عَلم تجزیه کشور در دست داشت و سد در سد ساخته و پرداخته روس ها بود. ای کاش پسر ناخلف می ماند و نشان از پدر نمی جستند!
با سپاس از مطالب تامل برانگیز و تلخی که در میان گذاشتید.

دوست گرامی
همانطور که در پاسخ به خواننده قبلی هم یادآور شدم ما به پدر و خانواده کسی حق نداریم متعرض شویم
ما تنها باید ایرادها و نقدهایمان را به محتوی سخنان ایشان یا به روش ایشان ارائه دهیم
شاهین

فرزند ایران 8 بهمن 1388 ساعت 11:27 ب.ظ

آقای سپنتای عزیز درود مرا بپذیرید. اما از شما بعید است که می گویید باید سخنان آقای رجبی را نقد علمی کرد. شما خودتان بهتر می دانید که سخنان علمی را می توان نقد علمی کرد نه حرف هایی را که از روی شکم سیری کسی می زند و بعد فردا تکذیب می کند
این همه افراد در این مملکت درباره تاریخ کتاب می نویسند اما چرا حوزه علمیه کتاب های دکتر رجبی را به مردم معرفی می کند؟

سعید نبی 9 بهمن 1388 ساعت 10:34 ب.ظ

سلام و احترام

خوشحالم که به اطلاع شما و سایر دوستداران محیط زیست می رسانم بالاخره موفق شدم تا در روز جهانی تالابها پخش مستند حیات وحش تالاب انزلی را قطعی نمایم . چرا که که بنا به فرارسیدن ایام دهه فجر با حذف آنتن گنجینه تتیس تا 26 بهمن مواجه شده بودیم . اما با فشاری که به حوزه مدیریت ارشد سازمان آوردم و درایت مدیر گروه دانش که با آگاه نمودن مدیران ارشد سازمان در مورد نام گذاری سال 2010 به نام سال جهانی تنوع زیستی و تالابها موافقت مدیران ارشد را موجب شد و این امر حیاتی امروز تبدیل به یک دغدغه و کلاس جهت تولید مستند های با کیفیت و به روز در حوزه مدیریت سیما شده است .
سه شنبه ۱۳ بهمن بمناسبت روز جهانی تالابها " تالاب انزلی " ساعت 35 : 19 از شبکه یک سیما
مطتئنا مستندی خواهید دید در سطح فیلمهای به روز که هم اکنون از بی بی سی و کانالهای حیات وحش در حال پخش می باشد . این مستند محض بدون گزارش گیری و حتی یک ثانیه مصاحبه اکوسیستم تالاب انزلی را از جاده و مباحث روزش ، بالادست تا پایین دست و اکوسیستم های مختلف تالاب بهمراه حیات وحش آن طی یک سفر یک ساله به صورت مستمر و به صورت چهار فصل ، 60 روز فیلم برداری ، با استفاده از تکنیک های نوین تصویر برداری و تجهیزات مدرن با یاری حرفه ای ترین عوامل سینمای ایران به تصویر کشیده است .
خوشحال خواهم شد هم نظر شخصی شما را بدانم و هم در صورت لطف و اطلاع رسانی شما به سایر دوستداران محیط زیست نظر سایر دوستداران محیط زیست ایران را .
با تشکر .

سعید نبی تهیه کننده و یکی از کارگردانهای گنجینه تتیس
9/11/88

یزدان مهر ژارسی 10 بهمن 1388 ساعت 01:35 ق.ظ

دوست و استاد گرامی جناب آقای دکتر شاهین سپنتا :درود بر شما
از آگاهی رسانی شما فرهیخته ی ارجمند سپاسگزارم .
من هر اندازه پیرامون موضع گیریهای نویسنده ی کتاب هزاره های گم شده همچنین سر دبیر روزی نامه ی اعتماد می اندیشم چیزی جز خیانت به میهن ، تاریخ و پیشینه ی یکتا پرستی نیاکان عزیزمان در نظرم نمی آید .
پذیرفتنی نیست که آقای دکتر رجبی از روی نا آگاهی و بدون قصد و غرض به چنین خیانتی مبادرت ورزیده باشند. به باور من ایشان و هم پیمانانشان بخوبی میدانند که پس از جنایتهای قرون وسطا وکشتار های آن چنانی سر انجام دانشمندان ، فرهیختگان و روشن فکران گرد آمدند و با بهره گیری از همین(گاتها) سخنان یگانه پیام آور ایرانی ،اشوزرتشت بزرگ توانستند ارزشمند ترین تحول تاریخ را در اروپای آن زمان ایجاد نمایند که بخشی از آن را میتوان انقلاب کبیر فرانسه دانست .
و یا زمانیکه پی می برند ، مردم ایالات متحده آمریکا برای تدوین قانون اساسی کشورشان از کورش نامه یاری گرفتند و پیشرفته ترین قانون اساسی روز را برای میهنشان پایه ریزی کردند . البته آقایان رشک برده با ماموریتی که بر عهده گرفته اند ، بایستی این دو شخصیت برجسته را بگونه ای زیر پرسش ببرند و اگر جز این می بود جای تعجب داشت .
براستی اگر آقای دکتر رجبی نسبت به تحریف فرمایشاتشان اعتراضی دارند چرا به روشنی با سردبیر روزی نامه ی مذکور در میان نمی گذارند و یا آنانرا تحریم نمی فرمایند ؟
نه آقای دکتر پرویز رجبی نسل جوان امروز خیلی روشن بین تر از من وشما هستند ، بهتر است از خواب بیدار شده کمی به اطراف خود با دقت بیشتری بنگرید .
با آرزوی پیروزی و شادی روز افزون برای شما جناب سپنتای عزیز و برای ملت سر افراز ایران زمین

درود
دوست گرامی
شاید ما در جایگاهی نباشیم که درباره خدمت یا خیانت افراد قضاوت کنیم.
در مورد آن بخش از دیدگاه تان که نوشته اید: " فرهیختگان توانستند با بهره گیری از همین(گاتها) تحولی در اروپا ایجاد نمایند که بخشی از آن را میتوان انقلاب کبیر فرانسه دانست" و یا این مطلب که نوشته اید"مردم ایالات متحده آمریکا برای تدوین قانون اساسی کشورشان از کورش نامه یاری گرفتند" اگر مستندات را هم ارائه فرمایید هم من و هم دوستان دیگر بیشتر بهره مند خواهیم شد.
شاهین

بهرام روشن ضمیر 14 بهمن 1388 ساعت 10:59 ق.ظ http://iranology.dil.ir

با سپاس از کوششهای خستگی ناپذیر دکتر سپنتای گرامی.

ایران دخت 18 بهمن 1388 ساعت 11:57 ق.ظ

بهتر نیست احترام آدم هایی را که در راه میهن مویی سپید کرده اند را نگاه داریم؟

البته اگر در راه میهن مویی سپید کرده باشند حتما باید احترامشان را نگه داریم. ولی..

ایران پور 18 بهمن 1388 ساعت 02:40 ب.ظ

سلام.
لطفا از خانم ایران دخت بپرسید آیا کسانی که مویی سپید کرده اند نباید احترام میهن را نگه دارند؟
در ضمن تا آنجا که من دقت کردم کسی به این آقای موسپید بی احترامی نکرده که باعث دلخوری ایران دخت شده است!

جمال 18 بهمن 1388 ساعت 05:52 ب.ظ

با دورد دگر بار پیبشگاه جناب سپنتا
چون شما در پاسخ به شهریار فرموده بودین:
"پدربزرگوارشان هر ایرانی دیگر عضو هر حزبی بوده باشند و تا وقتی که آن حزب دست نشانده بیگانه نباشد و اعضایش به کشور خیانت نکنند هر کس آزاد است عضو هر حزبی باشد و در آن فعالیت کند."
من یادآور شدم که حزب متبوع پدر آقای رجبی "فرقه منحوس دموکرات" سد در سد ساخته و پرداخته بیگاناگان بودن. پس ایشان حق عضویت در آن حزب را نداشته اند و حالا که عضو شده اند مزدور بیگانه بوده اند.. این برای جناب دکتر حُسن سابقه خانوادگی نیست و مزدور بیگانه نمی تواند" بزرگ‍وار" باشد..
با سپاس

درود بر شما جمال گرامی
ببینید من هم موافق با فرقه دموکرات و اقدامات آن نیستم و قبول دارم که عامل بیگانه و در اندیشه تجزیه کشور بودند
اما سخن من این است که موضوع مطلب ما پدر جناب آقای دکتر رجبی نیست بلکه سخنان پرسش بر انگیز دکتر رجبی در گفتگو با روزنامه اعتماد بود
شما اگر انتقادی به روش ایشان در مصاحبه با مطبوعات و یا نقد علمی سخنان ایشان دارید لطفا بنویسید

نسرین. الف 7 اسفند 1388 ساعت 06:40 ب.ظ

با سلام. می خواستم به خانم ایران دخت بگویم ایشان موی خود را نه در راه ایران بلکه در راه مهد کودک تا منزل مسافران خود سپید کرده اند . چون ایشان مدت ها راننده سرویس مهد کودک بودند و بعد که از آنجا بیکار شدند رفتند و دکترای تاریخ شدند.

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد